Kine

Genezen door te bewegen

Algemene kine, manuele therapie, neurologische revalidatie en pediatrische kinesitherapie

Onze
specialisaties

Naast de algemene kinesitherapie zijn onze therapeuten gespecialiseerd in manuele therapie, neurologische revalidatie en pediatrische kinesitherapie.

Stap 1

Intake bij uw kinesist

Elke patiënt en elke revalidatie is anders. Na een grondig analyse van je klacht, stippelen we het meest optimale behandelplan voor je uit, om te komen tot een spoedig herstel.

Stap 2

Behandeltraject

Ons doel is om jouw klachten onder controle te krijgen. Jou therapeut bezit een breed gamma aan technieken en vaardigheden om jou optimaal te helpen en ondersteunen. Bewegen, oefentherapie en educatie staan daarin centraal!

Stap 3

Einde van de behandeling

Na elke behandelreeks evalueren we, sturen we een evaluatieverslag naar de arts en zo nodig stellen we een vervolgtraject voor in de fitness om je behaalde resultaten te onderhouden.

Persoonlijke
aandacht

kwalitatieve
begeleiding

Gezellige,
familiale sfeer

Mede dankzij de twee-wekelijks kinebeurten bij mijn kinesist blijft mijn gezondheid stabiel en wanneer het dan toch eens minder gaat doet Erik er alles aan om mij er snel weer bovenop te helpen. Het is geruststellend om te weten dat een extra kinebeurt inplannen een evidentie is als blijkt dat dit nodig is.
- Nele N.
Review Nele diëtetiek Respiro Medi Rotselaar

Manuele therapie

_____

Specifieke manuele behandeltechnieken worden toegepast om klachten aan de wervelkolom en de bovenste en onderste ledematen te behandelen. Mobiliteit en functionaliteit worden geoptimaliseerd om het gewricht opnieuw correct te laten bewegen en de pijn weg te nemen.

Kinesitherapie bij een neurologische aandoening vraagt een specifieke aanpak waarbij we kijken naar de patiënt als geheel en niet enkel naar symptomen. Tijdens de revalidatie komen verschillende aspecten aan bod waaronder het normaliseren van tonus, verminderen van spasticiteit, verbeteren van mobiliteit, evenwicht, coördinatie, spierkracht, transfers, staan en stappen, ….

We zoeken samen naar een manier om zo optimaal en comfortabel mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Vaak gaat het hier om een complex verhaal dat veel tijd vraagt.

Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn: niet-aangeboren hersenletsel (NAH), beroerte (CVA), spierziekten (ALS, etc.), multiple sclerose (MS), dwarslaesie, Parkinson, hersenkneuzing (contusio cerebri), open rug (spina bifida), plexusletsels.

Lees meer

Neurologische revalidatie

_____

Pediatrische kinesitherapie

_____

Pediatrische kinesitherapie is kinesitherapie op maat van baby’s, kinderen en adolescenten en kan bij heel uiteenlopende problematieken ondersteuning bieden aan je kind. Motivatie is belangrijk en dat is bij kinderen niet altijd eenvoudig. Onze therapeuten weten dan ook als geen ander hoe ze kinderen meekrijgen in een behandeling.

Baby’s, kinderen en jongeren kunnen bij ons terecht voor een verscheidenheid aan moeilijkheden

  • Ademhalingsproblemen (bv. vastzittende slijmen bij baby’s en kinderen)
  • Voorkeurshouding bij baby’s
  • Vertraagde motorische ontwikkeling (niet of later komen tot omrollen, zitten, staan en stappen,…)
  • Neurologische aandoeningen (CP, spina bifida,…)
  • Moeilijkheden met grove motoriek (fietsen, balvaardigheid, evenwicht,…)
Lees meer

Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskine bestaat hoofdzakelijk uit autogene drainage. We baseren ons op de methode van Dr. Chevalier. Autogene drainage is een techniek waarbij je als patiënt onder begeleiding van de therapeut zelf de longen draineert. Zo vergroten we het longvolume en kunnen longsecreties (slijmen) opgehoest worden.

De therapie wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen, maar ook baby’s worden behandeld via autogene drainage. Daarnaast geven we je handige tips en worden ook spier- en conditieversterkende oefeningen gedaan.

Aandoeningen en indicaties: mucoviscidose, emfyseem, bronchitis, bronchiectasiën, astma, hyperventilatie, postoperatieve slijmen.

Lees meer

Ademhalings- kinesitherapie

_____

Dry needling

_____

Dry needling is een behandelmethode waarbij spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) worden aangeprikt met een dunne acupunctuurnaald om deze te ontspannen. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Deze triggerpoints kunnen ontstaan door een verkeerde houding, overbelasting van bepaalde spieren door bijvoorbeeld sport of langdurig gebruik van de computer. Ook stress kan een oorzaak zijn.

Lees meer

Onder kaakgewrichtsdysfuncties verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht of de spieren errond.

Tekenen hiervan zijn:
– een verminderde en pijnlijke mondopening
– uitstralende pijn in aangezicht, nek en schouders
– pijnlijk klikken van het kaakgewricht bij bewegen

De revalidatie richt zich op mobilisatietechnieken en ontspanningstechnieken van het kaakgewricht en omliggende spieren.

Zowel een arts als een tandarts kan kinesitherapie voor kaakgewricht klachten voorschrijven.

Lees meer

Kaakgewricht
klachten

_____

Orthopedische revalidatie

_____

Na een operatieve ingreep of een periode van immobilisatie, streven we door een combinatie van manuele technieken en een actief oefenprogramma naar een zo snel mogelijk herstel van mobiliteit, spierkracht en functionaliteit.

Bij ons kan je terecht voor zowel het behandelen als voorkomen van sportletsels. Aan de hand van sport specifieke oefeningen en trainingsadvies bouwen we progressief op naar heropname van sport en/of re-integratie in de competitie. Sportkinesitherapie omvat de actieve aanpak van musculoskeletale aandoeningen bij sporters.

Naast de klassieke overbelastingsletsels worden ook spier- en peesaandoeningen, instabiliteitsklachten, kraakbeenlijden en postoperatieve revalidatie van zowel het bovenste als het onderste lidmaat behandeld.

Lees meer

Klassieke taping wordt gebruikt om een beweging te beperken en/of een gewricht te stabiliseren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een enkel-, pols- of vingertrauma.

Kinesio-taping is rekbaar in 2 richtingen, waardoor men niet zozeer een beweging gaat beperken, maar de spier of het gewricht gaat ondersteunen in de beweeglijkheid en rekbaarheid. Daarnaast wordt deze tape ook gebruikt bij lymfedrainage, houdingscorrecties en pijndemping.

Met Medische Fitness hebben we een extra troef in huis. Hierbij maakt jou therapeut een individueel trainingsschema op dat je in de fitnessruimte kan uitvoeren om je optimaal voor te bereiden op sporthervatting.

Sport kinesitherapie

_____

Vestibulaire
revalidatie

_____

Vestibulaire revalidatie is een specialisatie die zich richt op het behandelen van problemen met het vestibulair systeem in ons binnenoor.

Patiënten met verminderde functie of uitval van dit systeem hebben klachten zoals balansproblemen, sterk verstoord evenwicht, het gevoel dat de wereld rond hen op en naar gaat tijdens het stappen.

Vertigo (BPPV) is een ander woord voor draaiduizeligheid. Er treedt bij deze patiënten een erg plotse en hevige, maar relatief korte “aanval” van draaiduizeligheid op bij bepaalde bewegingen van het hoofd.

Aan de hand van begeleide specifieke oefentherapie en een thuisoefenprogramma met nauwe opvolging wordt er gewerkt om deze symptomen te verminderen.

Het lichaam ondergaat tijdens een zwangerschap heel wat veranderingen. Hierbij ontstaan vaak zwangerschapspijnen zoals rugklachten of bekkenpijn. In de behandeling wenden we manuele technieken aan om afwijkende posities te corrigeren en passen we pijndempende technieken toe om gespannen spieren te relaxeren.

Na de bevalling focussen we op het verbeteren van de lichaamshouding en het versterken van de spieren om op een veilige manier terug fit te worden en/of terug aan het sporten te gaan.

Lees meer

Perinatale
kinesitherapie

_____

Lymfedrainage

_____

Het menselijk lichaam bestaat grotendeels uit vocht dat zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedvaten, lymfebanen en hersenbanen bevindt. Het lichaam is in evenwicht als de waterhuishouding goed verloopt. Lymfedrainage is een normale natuurlijke functie in ons lichaam, maar kan verstoord raken als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan drainage van de lymfe manueel gestimuleerd worden.

Aandoeningen en indicaties zijn: lymfeoedeem, pre- en postoperatieve oedeem zoals bv na borstamputaties, verstuikingen en breuken, nerveuze aandoeningen zoals bv. slapeloosheid, stress, hoofdpijn, burn-out, maag- en darmklachten, neus-, keel- en ooraandoeningen, behandeling van littekenweefsel en vergroeiingen.

Lees meer

De handrevalidatie is speciaal gericht op de revalidatie van letsels aan pols en hand. Na een operatie of ongeval, waarbij botten, pezen of zenuwen beschadigd kunnen zijn, is een snelle en correcte revalidatie van groot belang.

Handletsels kunnen op uiteenlopende manieren ontstaan en de behandelingen zijn dan ook zeer variërend. Toch hebben alle letsels één gemeenschappelijke eigenschap en dat is het belang van een goede en tijdige handrevalidatie. Het doel van pols- en handrevalidatie is de verschillende functies van uw hand zo snel mogelijk herstellen om het risico op een restletsel tot een minimum te beperken. Zo wordt de terugkeer naar uw werk, zelfstandigheid, hobby’s en sport eveneens gestimuleerd.

Lees meer

Handrevalidatie

_____

Rugscholing

_____

Als je rugpijn ervaart en je gezondheid wilt verbeteren is rugscholing een ideale oplossing. Met rugscholing combineer je therapeutische oefeningen en zelfmanagement strategieën om rugklachten te verminderen. Je leert over je wervelkolom, goede houding en bewegingspatronen, terwijl je werkt aan het versterken van spieren, vergroten van flexibiliteit en ontwikkelen van een actieve levensstijl. Deze behandeling helpt je om een pijnvrij leven te leiden en jouw gezondheid te behouden.

Wens je een stap verder te gaan dan kan je bovendien de wekelijkse groepsles ‘Back in Motion’ volgen in Respiro. Deze les, gegeven door Erno McCrae één van onze kinesisten gespecialiseerd in rugbehandelingen, is een full body workout en richt zich specifiek op rugstabilisatie. De les staat open voor iedereen maar in het bijzonder als je extra coretraining nodig hebt met een medisch toezicht.
Wanneer: elke donderdag van 19u30 – 20u30 in de B&M zaal.

Lees meer

Cardiovasculaire klachten (hart- en bloedvaten) komen steeds vaker voor. De oorzaak hiervan wordt gezocht in een combinatie van factoren: passieve levensstijl, ongezonde voeding, stress enz. Na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator, voor en na een harttransplantatie en bij chronisch hartfalen is het aangewezen om een revalidatieschema op te starten. Wij bieden zowel een individuele begeleiding aan als groepstrainingen in de fitness op vaste tijdstippen in samenwerking met HARPA.

Cardiale revalidatie

_____

Behandelingen gebeuren uitsluitend op afspraak en bij voorkeur in de praktijk. Maak uw afspraak online of via het contactformulier. Wij nemen contact op binnen 24u.